Ma este: A Föld órája

2010.03.27. 15:37

 


                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Föld órája (Earth Hour) nevű kezdeményezést először 2007-ben tartották meg az ausztráliai Sydney-ben. 2007. március 31-én több mint kétmillió sydney-i lakos, cég és maga a város is kikapcsolta a nélkülözhető fényeket egyórás időtartamra. Az esemény a vártnál is nagyobb eredményt hozott: a Sydney energiaellátását szolgáltató EnergyAustralia cég 10,2%-os fogyasztáscsökkenést mért. A becslések szerint az akcióval mintegy 5%-al csökkent a légkört szennyező anyagok kibocsátása, bár a fő cél a figyelemfelkeltés volt.

A Föld órája azóta nemzetközi eseménnyé vált: 2008-ban az akcióban Sydney mellett az összes nagyobb ausztrál város felsorakozott, de elsötétült például Bangkok, Szingapúr, Dubai és számos európai és amerikai nagyváros is. Becslések szerint világszerte 50 millióan kapcsolták le a villanyt egy órára.

A világméretű kezdeményezéshez csatlakozó kolozsvári civil mozgalmak, a Zöld Erdély Egyesület, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, valamint előbbi Biológia-Ökológia Szakosztálya felkérik a helyieket, hogy kapcsoljanak ki minden elektronikus eszközt, és tegyenek egy sétát a gyertyafénybe öltöző főtérre. Itt gyertyafényből közösen megformáljuk a Föld Órájának „60”-as jelképét, és szórólapokon egyszerű energiatakarékossági praktikákról tájékoztatjuk a résztvevőket. A főtéri rendezvényhez   csatlakozik a Bulgakov, Krajczár, Klausen, Insomnia, és  az Atmosphera kávézó is,ahol egy gyertyafényes kellemes estét lehet eltölteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kukucska.blog.hu/api/trackback/id/tr131873000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása